Damla Sakızlı Muhallebi mi?

Damla Sakızlı Muhallebi mi?

Öncelikle siz damla sakızından bahsetmek istiyoruz. Damla sakızının bir çoğumuzun da belki bilmediği çok farklı bir geçmişi var. Damla sakızından da önce damla sakızı ağacından bahsedelim biraz. Sakız ağacıyla ilgili birçok rivayet olduğu biliniyor. Mitolojiye göre; sakız ağaçları daima yeşil kaldığı için, şifalı ve ölümsüz olduğuna inanılırmış. Bu nedenle sakız ağaçlarına dokunmanın çok büyük cezaları da varmış. Rivayete göre, Cenevizliler zamanında sakız reçinesi çalmak demek, hayatını gözden çıkarmak demekmiş. 7 kiloya kadar sakız reçinesi çalanların burun ve kulakları kesilir, 25- 50 kilo arasında çalan kişilerin ise bir el veya bacağı kesilir ya da bir gözünü kaybederlermiş. 50 kilodan fazla çalınması durumunda ise idam cezası verilirmiş. Bu kadar kıymetliymiş sakız ağacı ve reçinesi.

1560’da Türkler Sakız Adası’nı ele geçirmiş ve damla sakızı, Osmanlı mutfağına girmiş. Birçok yemek ve tatlıda yer almaya başlayan damla sakızı, Osmanlı’dan bu yana en çok da muhallebiye yakışmış. Yapılan araştırmalara göre; bu dönemde özellikle doğal sakız reçinesi üreten köyler, Sakız Adası’nın diğer köylerine göre daha da zenginleşmişler. Hal böyle olunca ağaçlar koruma altına alınmış ve üreticiler vergi vermeden üretimlerine devam etmiş.

Günümüzde Sakız Adası’nda yetiştirilmeye devam edilen sakız ağacına, Alaçatı, Çeşme, Muğla, Marmaris dolaylarında da sıkça rastlanabiliyor.

Damla sakızı, sakız ağacının gövdesinde bulunan bir reçine yani bir tür sıvıdır. Reçine, ağaçta sıvı ya da katı halde bulunabiliyor. Damla sakızı da, sakız ağacının reçinesinin katılaşması sonucunda ortaya çıkan bir lezzet.

Süreç ise oldukça zorlu ve uzun. Eylül ya da Ekim ayı geldiğinde sakız ağaçlarının gövdelerindeki kabuklar sıyrılır. Ağacın gövdesinde özel aletlerle minik yarıklar açılır. Böylelikle ağacın reçinesinin kolaylıkla ortaya çıkması sağlanır. Ortaya çıkan reçine, toplanır. Belli işlemlerden geçtikten sonra güneş ışığında kurutulur. Ağacın içinden sıvı bir halde çıkan reçine, kurutulurken katılaşıp, kristalleşir. Üzerine yapışan tüm maddeler de kuruduktan sonra kolayca temizlenir. İşte damla sakızı böyle bir süreçten geçerek yemeklerimizde ve tatlılarımızda yer alıyor.


Damla Sakızlı Muhallebi Tarifi için tıklayın.


Oyla post

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir