Malzemeler:
1 kg un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Hamuru hazırlarken hamurun ele yapışmayan biraz sert kıvamlı bir hamur olması çok önemli. Kulak memesi kıvamı dediğimiz ölçüden biraz daha sert olmalı hamur.
Yarım kg kıyma
1 adet kuru soğan
Kırmızı toz biber ve tuz
Yapılışı:
İlk önce hamurumuzu hazırlamakla başlıyoruz işe. Genişçe bir kaba unu alıyoruz, üzerine tuz ve yumurtayı ekliyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş su ekleyerek yukarıda belirttiğimiz kıvamda bir hamur hazırlıyoruz. Kulak memesi kıvamından biraz sert olan hamuru üç ayrı parçaya ayırıp bu parçaları yarım saat dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken biz iç harcımızı hazırlayalım.
İç harcı için kıymayı bir kaba alıyoruz. İnce ince doğradığımız kuru soğanı da ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak kırmızı toz biber ve tuzu ekleyip iyice yoğurduğumuz eti buzdolabında dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurun bir parçası unlanmış tezgahta açılır. Açılan hamur çok ince olmamalı. Bir kalın bir şekilde hamuru açıktan sonra teknolojinin nimetlerinden biri olan mantı kesme oklavasını kullanarak eşit ve düzgün bir şekilde hamuru dik ve yatay biçimde küçük kareler oluşturacak şekilde kesiyoruz. Bu aşamada klasik yöntemle bıçak da kullanabilirsiniz.
Her bir karenin içine hazırladığımız kıyma harcından ufak ufak koyuyoruz. Harcı da yerleştirdiğimiz hamurlar dörtkenardan orta kısma doğru büzülüp biraz bastırılarak kapatılır. Diğer iki parça hamura da aynı işlem uygulanarak mantılar hazırlanır. Hepsi birden çok fazla olacağı için, kişi sayısına göre mantılar buzdolabı poşetine koyularak buzlukta saklanabilir.
Bir kaşığa kırk adet sığdırmanın marifeti de bu aşamada belli oluyor. Karelerinizi arzunuza göre büyüklükte keserek yapabilirsiniz. Peki hazırlanan mantıları nasıl pişiriyoruz?
Geniş bir tencereye yarısını biraz geçecek şekilde su koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz ilave ettikten sonra buzluktaki mantıları içine koyuyoruz. Ara ara karıştırarak 15 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen mantılara soğuk suyun altında biraz şok uyguladıktan sonra süzerek servis ediyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
2 thoughts on “Mantı Tarifi”