Düşük karbonhidratlı keto diyetleri nasıl etki eder, ketoz ve ketonların anlamı nedir? Ketojenik diyet nedir, kilo vermeye etkisi ve potansiyel yan etkilerine gelin bir göz atalım!
Diyet yapmayı düşünüyorsanız, önce tüm gerçekleri bildiğinizden emin olmalısınız.
İçerikler
- 1 Ketojenik Diyet Nedir Nasıl Etki Eder?
- 2 Ketozis Nedir?
- 3 Ketojenik Diyetler Sağlık Alanında Nasıl Kullanılır?
- 4 Ketojenik Diyette Hangi Yiyecekler Tavsiye Edilir?
- 5 Güvenli Midir?
- 6 Kilo Vermek İçin Etkili Midir?
- 7 Farklı Ketojenik Diyetler Nasıl Farklılık Gösterir?
- 8 Ketojenik Bir Diyet Uygularken Kimler Dikkatli Olmalıdır?
- 9 Ketojenik Diyetlerin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
Ketojenik Diyet Nedir Nasıl Etki Eder?
Ketojenik diyetlerin amacı, katı düşük bir karbonhidrat diyeti kullanarak vücudu bir “ketoz” durumuna getirmektir. Bu terimi, Atkins diyeti, Dukan diyeti ve LCHF (düşük karbonhidrat, yüksek yağlı) gibi diyetleri, protein ve karbonhidratları ve her diyetin diğer spesifik özellikleri şeklinde çeşitlenebilir.
Ketozis Nedir?
Normal şartlar altında vücudumuz enerji için karbonhidratlı gıdalardan glikoz alır ve kullanır. Glikoz yokluğunda ketozis adı verilen bir işlem meydana gelir. Bu, temel yakıt kaynağı olarak vücudun karbonhidratlar yerine yağları yaktığı bir durumdur. Karbonhidrat tüketmediğimiz zaman, karaciğer enerji üretmek için yağ depolarını parçalamaktadır. Bu enerji “keton” olarak adlandırılan moleküller şeklindedir.
Ketojenik Diyetler Sağlık Alanında Nasıl Kullanılır?
Ketojenik diyetler başlangıçta, çocuklarda epilepsiyi etkisiz hale getirmek için nöbet sıklığını azaltmak için kullanılıyordu. Diyetin bu bağlamda kullanılmasının uzman bir doktorun gözetimi olmadan denenmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu tıbbi kökenlerle birlikte bu diyet medya tarafından toplanmış ve bir kilo verme rejimi olarak pazarlanmaya başlanmıştır.
Ketojenik Diyette Hangi Yiyecekler Tavsiye Edilir?
Genellikle izin verilen yiyecekler arasında yağlı etler, balıklar, yağlar, kuruyemişler, peynir gibi yüksek yağlı sütler ve düşük karbonhidratlı sebzeler bulunur.
Doğal olarak karbonhidrat seviyelerinin azaltılması, ekmek, makarna, pirinç ve en geleneksel pişmiş ürünlerin kesilmesi anlamına gelir. Bununla birlikte, bu tür düşük karbonhidrat seviyelerinin elde edilmesi ayrıca baklagillerin, kök sebzelerin, meyvelerin ve patates gibi nişastalı sebzelerin atlanması anlamına da gelir.
Saç Bakımında Cevizin Etkisini Biliyor Musunuz?
Güvenli Midir?
Ketojenik diyet nedir sorusunun en temel ortak sorularından biri; güvenli midir? Bu beslenme planı, çoğu insanın, genellikle protein, yağ ve karbonhidrat tüketimini teşvik eden sağlıklı, dengeli bir diyet anlayışına aykırıdır. Evrimsel bir bakış açısına göre ketoz, insanın tarih boyunca kıtlık dönemlerine dayanmasını sağlayan uyarlamalı bir tepkidir. Bugün, bu doğal fizyolojik mekanizma, bir çok düşük karbonhidrat diyeti rejimi tarafından kullanılmıştır.
Böyle bir diyeti takip etmek, karbonhidratları yağ ve protein bakımından zengin gıdalarla değiştireceğiniz anlamına gelir ve uzun bir süre boyunca takip edilirse bunun bazı sonuçları olabilir. Yüksek yağlı gıda alımının, İngiltere hükümeti kılavuzlarının erkekler için 30g ve kadınlar için 20g ile sınırlanmasını önerdiği doymuş yağ alımınızı artırması muhtemeldir. Altta yatan böbrek rahatsızlığınız varsa, yüksek seviyede diyet proteininin bir sorun olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, çoğu ketojenik diyet, yüksek protein seviyelerinden ziyade ılımlı bir tedarik sağlamaktadır.
Kilo Vermek İçin Etkili Midir?
Ketojenik diyetler genellikle kilo kaybına neden olur ve diyabetli hastalarda insülin duyarlılığını artırabilir. Aslında, az yağlı bir diyete kıyasla, ketojenik bir diyet vücut ağırlığında daha uzun süreli azalmalara neden oluyor gibi görünmektedir. Ancak, uzun vadede başarı, yemeğe daha dengeli ve sağlıklı bir yaklaşım getirmeye başladığınızda beslenme alışkanlıklarınızı uyarlama yeteneğinize bağlıdır.
Farklı Ketojenik Diyetler Nasıl Farklılık Gösterir?
Standart Ketojenik Diyet, özellikle insanların kilo vermelerine ve kan şekerini kontrol etmelerine yardımcı olma kabiliyeti bakımından en çok kullanılan şeklidir. Tipik olarak %70-75 yağ, %20 protein ve %5-10 karbonhidrat içerir. Ketojenik bir diyet uygularken, karbonhidratta çok düşük olan lahana ve ıspanak gibi çok fazla nişastalı sebze içermediğinden emin olmalısınız.
Bu tür bir diyet benimsemekle ilgileniyorsanız, bunu yapmanın uygun ve güvenli olduğunu onaylamak için doktorunuza danışmalısınız. Diyete başlamadan önce sarımsak ve soğan gibi karaciğer destekleyici yiyeceklere odaklanın ve şeker, kafein ve alkol alımınızı kesinlikle azaltın.
Ketojenik Bir Diyet Uygularken Kimler Dikkatli Olmalıdır?
Özellikle şeker hastaları, tip 1 şeker hastaları, ketojenik bir diyet izlemeye çalışırlarsa komplikasyon riski altındadır. Bu nedenle şeker hastaları ve kan şekeri sorunu olan herkes, böyle bir rejime başlamadan önce sağlık ekibi ile olası etkileri görüşmelidir. Benzer şekilde böbrek hastalığı ya da aile geçmişi olan herhangi bir kişi de doktoruna danışmalıdır.
Ketojenik Diyetlerin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
Ketozla ilişkili semptomlar genellikle geçicidir ve dehidrasyonla ilgili olabilir. Bunlar baş ağrısı, ağız kuruluğu, ağız kokusu, yorgunluk ve bulantı olabilir. Bununla birlikte, diyetin karbonhidratları kısıtlamasından dolayı, diyet lifi açısından düşük olduğu ve bağırsak dostu bakterilerin varlığı da dahil olmak üzere bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtmek önemlidir.
Lütfen Dikkat: Herhangi bir diyet girişiminde bulunmayı düşünüyorsanız, bunu sağlık açısından risk almadan yapabileceğinizden emin olmak için lütfen doktorunuza danışın.
Ketojenik bir diyet denediniz mi? Faydasını gördünüz mü, yoksa sıkıntı mı yaşadınız? Bilgilerinizi diğer insanlarla da paylaşmanızı isteriz.
2 thoughts on “Ketojenik Diyet Nedir? Gerçekten Etkili Mi?”