İçerikler
Gaziantep’in Gizli Lezzeti Beyran Çorbası
Türkiye’de 300’e yakın yemek çeşidiyle 1. Sırada yer alan Gaziantep mutfağı dediğimizde aklımıza, baklavasından, beytisine, lahmacunundan, kebabına birçok çeşit gelir. Fakat Gaziantep’in pek bilinmeyen ama artık gün yüzüne çıkmaya başlayan bir lezzeti var ki, o da Beyran Çorbasıdır. Adını belki de ilk defa duydunuz. Türkiye’de neredeyse Gaziantep dışında pek bir yerde bulunmuyor bu çorba. Ve insanlar tarafından bilinmeyen bu lezzetin hikayesine bir göz atalım ve Beyran Çorbası nedir öğrenelim;
Beyran Çorbası Nedir?
Öncelikle şunu söylememiz lazım ki, kelime anlamı “aş” olan beyran çorbasının yapımı 12 saat sürüyor. Ve bu özelliği doğal olarak onu diğer çorbalardan ayrı kılıyor. Gaziantep’de Beyran Çorbası kültürü 1887 yıllına dayanıyor. Bu konuda bir sürü rivayet var ama biz en öne çıkanı anlatalım. Vaktiyle Gaziantep’in İmam Çağdaş adındaki en meşhur ustasının torunu olan Beyran, bu geleneği başlatıyor. Sabahları bir kase beyran çorbası içenin akşama kadar karnı acıkmazmış, bu etli çorba oldukça doyururmuş. İmam Çağdaş adındaki usta da, zamanında sinekler çoğalmaya başladığında Beyran döneminin kapandığını söylermiş. Sebebi ise Beyran çorbasının içerisinde oldukça fazla sarımsak barındırmasından dolayı havanın çok sıcak olduğu zamanlarda yenmesinin rahatsız edici olması. Tabi içinde bolca et, sarımsak gibi faydalı gıdaların olması, Beyran Çorbasi nin faydaları sıralamak istediğimizde bize oldukça yardımcı oluyor. Bu yüzden faydalarını saymakla bitmez ama en önemlileri, antibiyotik olması ve bol protein içermesi.
Bu çorba sıcakta pek yenilmiyor doğal olarak. Her ne kadar çoğumuz alışık olmasak da, Antep sakinleri beyran çorbasını günün erken saatlerinde kahvaltının yanında içiyorlar. Üzerine de yöresel geleneğe göre mis gibi bir güzel Menengiç kahvesi içerler.
Bu çorba Gazi Antep’de çoğunlukla lokantalarda yapılır, evlerinde yapan Anteplilere nadir rastlanır. Bunun sebebi ise etin uzun süre usulü ile bekletilmesi gerektiğindendir. Bu sebeple evde yapılması çok meşakkatli bir çorbadır. Hal böyle olunca evde yapmanızı pek tavsiye edemiyoruz, ne yapalım. Haliyle de bu çorba evde yapılmayıp çoğunlukla restoranlarda yeniliyor. E tabi bu durumda Gaziantep’te bu çorbayla ünlü, damak zevkinizi doruklara ulaştıracak birçok restoran bulabilirsiniz. Yalnız bu çorba restoranlarda sabah saat 05.00’de servis edilmeye başlanıp, öğlen saat 11.00 gibi sona eriyor. Bunu bilmenizde fayda var, çünkü buu saatten sonra Gaziantep’te Beyran Çorbası içebileceğiniz bir yer bulmanız oldukça zor hale geliyor maalesef. Eğer şehrinizde varsa, ya da Gaziantep’e uğrarsanız mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz bu muhteşem lezzetli çorbayı.
Ayrıca Beyran Çorbası Ankara dediğiniz aklınıza ilk gelecek yerlerden birisi de burasıdır.
Beyran Çorbası Tarifi için tıklayın.
One thought on “Beyran Çorbası Nedir?”