Aşure mi?

Aşure mi?

Hazır aşure ayındayız e bir öğrenelim bu aşure nedir? Ne için yapılır? Ne anlama gelir? Öncelikle aşure İbranice bir kelimedir ve on anlamına gelmektedir. Ve bu gün Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Bu günde insanlığın hayatına yön veren büyük olaylar gerçekleşmiştir. Örnek verecek olursak, Adem peygamberin tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Musa’nın kavminin firavundan kurtulması, Yunus peygamberin balığın karnından kurtulması gibi birçok büyük olaylardır.

Peki bu kadar büyük olaylarla bağdaştırılan bu aşure nasıl ve ne şekilde ortaya çıkmıştır? Aşure pişirmek Osmanlı’dan sonra daha da önem kazanan bir gelenektir. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinen bir konudur. Aşure tatlısının da ortaya çıkışının ufak bir hikayesi vardır. Nuh peygamber ve kavminin başına gelen büyük tufan herkesçe bilinse de kısaca özetleyelim.

Nuh peygamber, uzun yıllar boyunca tebliğ görevini üstlendiği kavminde kendisine inanmayanları Allah’a şikayet eder. Bunun üstüne büyük tufan gelmeden önce Nuh’a gemi yapması söylenir. Büyük bir gemi yapar. Kendine inanan halkını ve her cins hayvandan birer çift alarak gemiye binerler. Ardından büyük tufan kopar. Günler geçer, gemide yiyecekler azalır. Bunun üzerin Hz. Nuh, geriye kalan bütün malzemeleri bir kazanda toplar ve kaynatarak çorba pişirir. O gün yapılan çorbaya bizler bugün aşure diyoruz. Osmanlı zamanında da büyük olayların gerçekleştiği Muharrem ayının 10. Gününe büyük önem verilirmiş. Güne oruçlu başlanır, gün boyu kazanlarca aşure pişirilirmiş. Pişirilen aşureler konu komşuya, eşe dosta, fakire fukaraya dağıtılırmış. Günümüzde de bu gelenek devam eder, muharrem ayı boyunca aşureler pişirilir ve dağıtılır.


Aşure Tarifi için tıklayın.


Oyla post

One thought on “Aşure mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir