Turp nedir? Tarihçesi Nedir?
Salatanızın vazgeçilmeyen ve sevilen kısmı olan turp bir kök mahsulüdür ve içerdiği bol su ile tadı yoğun veya şekerlidir. Çiğ, ısıtılmış veya korunmuş olarak yenir. Genellikle turpun tüketilen parçaları yeşillikler, çiçekler, bakla ve tohumlardır. Bu yazıda turpun pek bilinmeyen 9 yararına bir göz atacağız.
Turp çokça gezmiş ve antik bir geçmişe sahiptir, tarihî Çin kayıtlarında 2.700 BC kadar ilkel olarak belirtilmiştir. Mısırlılar piramitleri inşa etmeden önce bile onları yetiştirdiler. Yunanlılar ve Romalılar onları vuracakları kadar büyük severler ve onları bal ve sirke ile kullanırlardı. Turp tarımı işi, 1500’lerde İngiltere, Almanya, Meksika ve Porto Riko’ya ulaştı. Turp hala popüler bir bahçe hasatıdır.
Kırmızı turpları alırken, çok büyük olmadıklarından veya çukursuz olduklarından emin olun. Turpları soğutmadan önce, üstündeki yeşilleri yıkayın, çıkarın ve altta kağıt havluyla plastik torbalara koyun. Bu, turpun geri kalan kısmındaki nem içeriğini arttırır ve yaklaşık bir hafta boyunca taze kalmasına yardımcı olur. Dilimlendiklerinde, atıştırmalık yiyeceklere ve salatalara eklenebilir.
TURPUN FAYDALARI (PEK BİLİNMEYEN)
1. Turp Detoksifikasyon Geliştirmek
Turp, karaciğer ve mide için çok iyidir ve aynı zamanda güçlü bir detoksizatör olarak hareket eder. Ama bu gerçekten ne anlama geliyor? Bu, kanı temizlediği, toksinleri ve atıkları temizlediği anlamına gelir. Aynı zamanda sarılıktan muzdarip insanlarda meydana gelen kırmızı kan hücrelerinin kirlenmesini, kana taze oksijen sağlar azaltır. Siyah turp sarılık tedavisinde fazla tercih edilir ve turp yeşilliği de tedavide çok değerlidir.
2. Üriner Sistemi Geliştirir
Turp doğal idrar söktürücüdür, yani idrar üretimini arttırır. Turp suyu da tahrişi engeller.
3. Turp Kilo Vermeyi Hızlandırır
Ayrıca sindirilebilir karbonhidratlar düşük, lifleri yüksek ve çok miktarda su içerirler ve bu nedenle turplar kilo vermeye kararlı olan insanlar için çok iyi bir diyet tercihidir.
4. Kanser Hücrelerini Zayıflatır
Ayrıca, turplarda bulunan izotiyosiyanatlar, kanserli hücrelerin genetik yolları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yolları o kadar değiştirir ki apoptoza, hücre ölümüne neden olabilir, böylece kanserli hücrelerin kopyalanmasını önler.
5. Böbrek Sorunlarını Azaltır
Bir diüretik, temizleyici ve antiseptik olan turplar, birçok böbrek hastalığının tedavisinde yardımcı olur. Antiseptik özellikleri böbrekleri de bulaşıcı hastalıklardan korur.
6. Hastalığı Önlemek İçin Kullanılabilir
Her gün bir salata ya da atıştırmalık olarak yarım fincan turp günlük C Vitamini alımınızın % 15’ini karşılar. Günlük C Vitamini alım dozunuzu sürekli olarak maksimuma çıkarmak, birçok antioksidan ve beyazı ikame ederek bağışıklık sisteminizi canlandırabilir. Soğuk algınlığından kansere kadar her hastalıkla savaşmada çok gerekli olan kan hücreleridir.
7. Turp Karaciğer Sağlığını Geliştirir
Turp özellikle safra kesesi ve karaciğer fonksiyonları için faydalıdır. Safra ve bilirubin, asitler ve enzimlerin üretimini ve akışını kontrol ederler. Ayrıca kandan ekstra bilirubini de elimine eder ve miyrosinaz, diastaz, amilaz ve esteraz gibi enzimleri kapsar. Düzenli turp yemek karaciğerinizi ve safra kesenizi bulaşıcılıklardan ve ülserlerden korur.
8. Turplar Nefesi Geliştirir
Ana hatlarıyla belirtilmiş olan faydaların yanı sıra, turplar sağlıklı, aperitif, ağız ve nefes tazeleyici, temizleyici ve metabolizma bekçisi olarak çalışır.
9. Dehidrasyon ile İlişkili Belirtileri Giderir
Turplar çoğunlukla sudan oluşur ve vücudunuzu nemli tutmak için sağlığınız için çok yararlı olan keyifli bir yoldur. Kalan hidratlanmanın en önemli kısımlarından biri, suyun sindirim sistemi üzerindeki etkisidir.